Een allergische reactie is een reactie van het menselijk afweersysteem (het immuunsysteem) op stoffen van buitenaf waar het lichaam normaal gesproken niet heftig op behoort te reageren (Allergie, z.d.). Als je allergisch of intolerant bent voor een voedingsproduct noemen we dat Voedselovergevoeligheid. Het is niet aan te raden zelf te ontdekken of je ergens allergisch voor bent. Laat dit altijd over aan de specialist. De huisarts kan in samenwerking met de diëtist vaststellen of je last hebt van een allergische reactie of voedsel intolerantie.
Wat is een voedselallergie?
Het afweersysteem reageert op een andere manier dan dat hoort op bepaalde stoffen in je voeding. Het afweersysteem vindt deze stoffen gevaarlijk en maakt antistoffen aan tegen eiwitten die in de voeding voorkomen. Eiwitten die allergische reacties kunnen opwekken heten allergenen. Bekende allergenen zijn bepaalde eiwitten in koemelk of noten (Voedingscentrum, z.d.-b).Â
Wat is voedingsintolerantie?
Ook als je geen allergie hebt, kan je lichaam heftig reageren op bepaalde voedingsmiddelen. We hebben het dan over een niet-allergische-voedselovergevoeligheid. Dit wordt ook wel een intolerantie genoemd. Een bekende is lactose-intolerantie. De stof lactose, ofwel melksuiker, kunnen de darmen dan niet goed verteren doordat er geen lactase wordt aangemaakt. De stoffen die bij een intolerantie de klachten veroorzaken heten ‘triggers’. Deze triggers komen van nature voor in voedingsmiddelen. Soms worden deze triggers toegevoegd aan voedingsmiddelen, zoals het conserveermiddel sulfiet (Voedingscentrum, z.d.-b).
KlachtenÂ
Van een voedselovergevoeligheid kan je lichamelijke klachten krijgen. Per persoon verschillende de klachten heel erg en daarom is er vaak, voor langere tijd, onderzoek nodig. Voorbeelden van klachten die veel voorkomen zijn: buikpijn, allergische reactie rondom de mond en keel (zoals zwelling of jeuk). Soms kunnen er ook huidklachten optreden zoals heftige jeuk, bultjes en soms ook pijn. In het ergste geval ontstaat er een anafylactische shock. Dit is een levensbedreigende situatie waarop het lichaam heel heftig reageert. Vaak gaat het dan over pinda’s of sesam. Er is dan een adrenaline-injectie nodig om de reactie te stoppen.Â
OorzaakÂ
Je hebt een verhoogd risico op het ontwikkelen van een voedselovergevoeligheid als er sprake is van familiare aanleg. Als je een baby al op een jonge leeftijd kennis laat maken met producten zoals pinda’s en ei, wordt de kans op een allergie voor deze producten kleiner. Een baby mag vanaf 4 maanden pindakaas of fijngemaakt gebakken roerei eten. Daarnaast is het belangrijk om tussen de 4 en 6 maanden met oefenhapjes te beginnen. Je kunt deze oefenhapjes geven naast de normale melkvoedingen. Dit verkleint de kans op voedselallergieën (Voedingscentrum, z.d.-a).Â
Eigenlijk kan elk voedingsmiddel dat eiwitten bevat een voedselallergie veroorzaken, maar de meest voorkomende allergische reacties worden gezien bij koemelk, kippenei, pinda’s, noten, vis, schaal- en schelpdieren, steenfruit (bijvoorbeeld appel en perzik), soja en tarwe.
Allergie. (z.d.). Geraadpleegd op 25 mei 2021, van https://allesoverallergie.nl/algemeen
Voedingscentrum. (z.d.-a). Allergie of voedselintolerantie bij mijn baby. Geraadpleegd op 25 mei 2021, van https://www.voedingscentrum.nl/nl/zwanger-en-kind/eerste-hapjes/allergie-of-voedselintolerantie-bij-mijn-kindje.aspx
Voedingscentrum. (z.d.-b). Zijn conserveermiddelen slecht voor de gezondheid? Geraadpleegd op 25 mei 2021, van https://www.voedingscentrum.nl/nl/service/vraag-en-antwoord/veilig-eten-en-e-nummers/zijn-conserveermiddelen-ongezond.aspx