LEER “NEE” ZEGGEN

Hoe vaak zeg jij ‘“nee”?
Geen “nee” kunnen zeggen is een grote oorzaak van stress. Veel mensen vinden het belangrijk om aardig gevonden te worden. Iemand teleurstellen is vaak moeilijk. Maar jezelf teleurstellen door het te druk te krijgen door altijd “ja” te zeggen geeft stress.
Empatisch “nee” zeggen gaat op een manier die duidelijk maar ook vriendelijk is. Luister eerst naar de vraag van de ander. Reageer begripvol en zeg: “ik begrijp je probleem maar heb helaas geen tijd”. Het woord helaas geeft aan dat je begrip toont aan iemand. In plaats van zelf het probleem voor de ander op te lossen, kun je ook meedenken met de vraagsteller en voorstellen dat hij/zij de vraag bij iemand anders neerlegt of dat je hem/haar wellicht op een ander tijdstip wel kunt helpen. 

Hoe kan je stress doorbreken? Een van de oorzaken van stress is het te veel in handen nemen van allerlei taken die je niet op tijd af kunt krijgen. Door een goede planning bij te houden, creëer je overzicht. Zorg dat je inzichtelijk hebt wat je taak inhoud voordat je aan een taak begint. Kan je de taak niet afmaken? Begin er dan niet aan. Een goede planning is het halve werk.

Maar soms lukt iets gewoon niet. Dit kan komen doordat je een onrealistisch of onhaalbaar doel hebt. Dit kan veel stress met zich mee brengen en zelfs een burn-out veroorzaken.
Het oplossen van dit onrealistische doel begint met het reflecteren waarom het in eerste instantie niet gelukt is. Het helpt vaak om hier met iemand over te praten. Iemand die je een spiegel kan voorhouden en op een positieve wijze met je mee kan denken. De personal coaches van BeneFIT kunnen je hierbij helpen.