CAFEÏNE

Cafeïne is een stimulerende stof die voorkomt in koffie, (ijs)thee, cacao, chocolade(melk), cola en energiedrank. Het gebruik van cafeïne voor volwassen heeft voor- en nadelen. De cafeïne in 1 à 2 kopjes koffie heeft een stimulerend effect op de concentratie en prestatie. Dit geeft een gevoel van verhoogde energie en verdrijft een gevoel van vermoeidheid. Ook verbetert cafeïne een klein beetje het geheugen, alertheid en motivatie (Voedingscentrum, z.d.). Uit onderzoek blijkt dat cafeïne een prestatie bevorderend effect heeft. Dit komt doordat je bij het gebruik van cafeïne je voor een langere tijd kunt inspannen. Na inname komt cafeïne al na 3 tot 4 minuten in het bloed terecht. De effecten hiervan blijven tussen de 30 minuten en 2,5 uur. 

Bij regelmatig gebruik van cafeïne neemt het effect per hoeveelheid af. Je lichaam heeft dan meer cafeïne nodig om hetzelfde effect te bereiken. Het plotseling stoppen met cafeïne gebruik kan zorgen voor hoofdpijn, vermoeidheid en trillende handen. Een voorbeeld hiervan zijn mensen die op het werk veel koffie drinken en dan in het weekeinde hoofdpijn hebben. De ontwenningsverschijnselen kunnen maximaal een week duren (Bestaat cafeïneverslaving of koffieverslaving?, 2021). 

Te veel inname van cafeïne kan leiden tot hoofdpijn, hartkloppingen, angstgevoelens, prikkelbaarheid, beven, duizeligheid maar ook tot een slaaptekort. Niet iedereen is even gevoelig voor de werking van cafeïne. Maar we houden de richtlijn aan van 400 milligram cafeïne per dag. Dit komt neer op maximaal 4 á 5 cafeïne houdende dranken per dag.

Bestaat cafeïneverslaving of koffieverslaving? (2021, 22 januari). Jellinek. https://www.jellinek.nl/vraag-antwoord/bestaat-cafeineverslaving-of-koffieverslaving/

Voedingscentrum. (z.d.). Cafeïne. Geraadpleegd op 6 mei 2021, van https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/cafeine.aspx