13 TIPS OM STRESS TE VOORKOMEN EN TE ONTSPANNEN!

  1. Streef niet naar perfectionisme. Geen enkele situatie of beslissing is perfect. Dit maakt perfectie relatief. Probeer dus geen perfectie te bereiken. Dit zal alleen maar zorgen voor onnodige stress.
  2. Plan onderbrekingen voor jezelf. Tegenwoordig wordt iedereen vol gespamd met emails, telefoontjes, appjes, social media, etc. Deze onderbrekingen leiden je alleen maar af. Hoewel je niet altijd controle hebt over de onderbrekingen, kan je ze wel minimaliseren. Zet bijvoorbeeld je push berichten uit en zet je mailbox bewust ‘aan’ of ‘uit’, zodat je niet continu gestoord wordt.
  3. Durf nee te zeggen. Weet jij van jezelf dat je extra stress krijgt door die ene extra taak weer aan te nemen. Durf dan nee te zeggen en werk aan je zelfvertrouwen om dit te doen. Waardering van anderen komt niet alleen door altijd alles voor iedereen te willen doen. Focus op jezelf.
  4. Herken de oorzaak van de stress. Door de oorzaken van de stress te herkennen, kan je deze bewuster aanpakken.
  5. Zorg voor genoeg beweging. Uit onderzoek blijkt dat regelmatig bewegen één van de beste manieren is om stress te verminderen. Ook al heb je hier soms helemaal geen zin in of tijd voor. Voldoende beweging zorgt ervoor dat je efficiënter werkt, dus deze tijd verdien je zeker terug in kwaliteit! Bovendien, wees eerlijk: na het bewegen voel je jezelf altijd een stuk lekkerder dan daarvoor!
  6. Eet gezond. Goede voeding is belangrijk in het herstellen van en voorkomen van stress. Met goede voeding bedoelen we voldoende eten, rijk aan vitamine, vezels en mineralen. Zo heb je voldoende energie, betere concentratie en focus. Ook al heb je meer trek in snelle suikers en slechte vetten, hierdoor ga je jezelf niet beter voelen.
  7. Pas ademhalingsoefeningen toe. Door rustig te ademen stimuleer je het parasympatische zenuwstelsel. Dit gedeelte van het zenuwstelsel zorgt voor ontspanning en herstel. 
  8. Slaap voldoende. Te veel stress kan leiden tot slapeloosheid. Maar het werkt ook andersom. Te weinig slaap kan leiden tot meer stress. Stress en slaap hangen in nauw evenwicht met elkaar. Het is dus erg belangrijk hier een goede balans in te vinden. Probeer de kwaliteit van je slaap te verbeteren met het bijhouden van een slaapdagboek en streef naar 7- 8 uur slaap per nacht. 
  9. Sluit je dag ontspannen af. Het opstarten van je dag is net zo belangrijk als het afsluiten van je dag. Wanneer je de dag niet lekker afsluit, is het begin van de dag erna vaak ook niet lekker. Zoek ontspanning in een vorm die bij jou past voor het slapen gaan. Vooral als je die dag wat meer stress hebt ervaren dan normaal. 
  10. Luister naar muziek. Muziek zorgt voor ontspanning en positieve emoties.
  11. Probeer ontspannings- en ademhalingsoefeningen in te plannen. Je kan dan denken aan yoga, mindfulness, ademhalings-, spierontspanning oefeningen of meditatie. Op internet zijn veel filmpjes te vinden. Maar je zou ook lessen hierin kunnen volgen. Heb je hier interesse in? Vraag het dan aan jouw personal coach. 
  12. Stel een pieker moment in. Dit kan zijn vlak voor het slapen gaan of juist na het afsluiten van een lange werkdag. Door een pieker moment in te lassen kan je daarna alle emoties juist afsluiten. 
  13. Maak iedere dag bewust tijd voor een ontspannende activiteit. Als je dit moeilijk vindt, is het raadzaam dit moment in je agenda te zetten.

Over de auteur

Marcel Keppel

Marcel Keppel

Marcel Keppel is de gedreven eigenaar achter BeneFIT Studio, gevestigd in Den Haag. Geboren in 1986, gelooft hij sterk dat een gezonde levensstijl bijdraagt aan succes en geluk. Het is zijn persoonlijke missie om samen met het team van BeneFIT personal trainers klanten te inspireren met zijn expertise in training, voeding en gezondheid zodat iedereen bewust gezonde keuzes kan maken. Marcel is samen met Team BeneFIT uitgeroepen tot Beste Personal Trainer van Nederland in 2023/2024 en heeft als National Trainer meer dan 250 Personal Trainers opgeleid. Binnen BeneFIT Studio stimuleert en faciliteert hij zijn team in persoonlijke ontwikkeling, zowel als persoon als professional, in een veilige en huiselijke omgeving.