Naast ongezond eten en te weinig lichaamsbeweging staan roken en alcohol gebruik ook hoog op de lijst van ongezond gedrag. Nog niet eens heel lang geleden zag de wereld er heel anders uit: toen stonden de sigaretten op tafel naast de snacks en als je niet mee rookte was dat raar. Roken werd heel vroeger zelfs gezien als gezond en verwerkt in veel media reclames en films.Â
Tegenwoordig ligt er op roken een grotere taboe. De nieuwe generatie wordt gestimuleerd om de rookvrije generatie te worden. En dit is niet voor niets. Roken brengt veel nadelige effecten met zich mee op lichamelijk vlak. Daarnaast is het erg verslavend en wordt het alleen maar duurder. De prijs van een pakje sigaretten is vanaf 2023 staan 10 euro. Dat is een groot verschil ten aanzien van een aantal jaar geleden toen een pakje sigaretten nog 6 euro kosten. Er zijn nog veel meer maatregelen getroffen om roken minder aantrekkelijk te maken. Zo mag er geen reclame meer gemaakt worden, staan gezondheidswaarschuwingen op pakjes, is de minimum leeftijd verhoogd naar 18 jaar, zijn werk-, school en cafe plekken rookvrij geworden en als laatste stap is er een verbod van smaakjes (behalve menthol) gekomen. Roken wordt onaantrekkelijk gemaakt.
Stoppen met rokenÂ
In 2017 slaagde er 110.00 mensen in om te stoppen met roken. Er bestaan tegenwoordig tientallen methodes om te stoppen met roken. Bewezen effectieve manieren om te stoppen met roken worden vergoed vanuit de zorgverzekering. Anderen manieren zoals acupunctuur en hypnotherapie kunnen vergoed worden indien je aanvullend verzekerd bent. Als je witl stoppen met roken is het vooral belangrijk dat je kiest voor een methodiek waar jij je prettig bij voelt.Â
NicotineÂ
Nicotine is de verslavende stof die een sigaret bevat. Deze stof bereikt binnen 7 seconde de hersenen en geeft een milde roes die een aantal minuten duurt. Nicotine is zowel lichamelijk als geestelijk verslavend. Nicotine wordt gebruikt als medicijn om te stoppen met roken en zit dan in zuigtabletten, kauwgom, mondspray of een pleister. Doordat je stopt met roken maar wel nicotinevervangers gebruikt die je langzaam afbouwt, heb je minder last van lichamelijke ontwenningsverschijnselen.Â
Effecten gezondheid stoppen met roken
Stoppen met roken heeft altijd zin, ook voor een korte tijd.
Al na 20 minuten zijn er effecten merkbaar in je lichaam.
- Na 20 minuten: De bloeddruk en hartslag daalt.
- Na 24 uur: Je longen beginnen aan de grote schoonmaak. Je hoest waarschijnlijk slijm op. Alle koolmonoxide is al uit je lichaam
- Na 48 uur: Alle nicotine is uit je lichaam. Je ruikt en proeft al wat beter.
- Na 72 uur: Je hebt meer energie. Ademen gaat makkelijker.
- Na 2-12 weken: De longfunctie en bloedsomloop is verbeterd.
- Na 1 maand: Je conditie is beter geworden en je beweegt gemakkelijker. Als je een rokershoestje had verdwijnt dit.
- Na 1 jaar: Je risico op hart- en vaatziekten is inmiddels gehalveerd. Je risico op allerlei andere ziekten neemt de komende jaren steeds verder af.
- Na 5-15 jaar: Het risico op een beroerte is gelijk aan dat van een niet-roker.
- Na 10 jaar: Het verhoogde risico op longkanker is gehalveerd en het risico op andere kankersoorten verminderd.
- Na 15 jaar: Het risico op hart- en vaatziekten is gelijk aan dat van een niet-roker.
( https://www.rokeninfo.nl/hulp/effecten-van-stoppen)
Alcohol
Gezond omgaan met alcohol past in het rijtje van een gezonde leefstijl. Volgens de Gezondheidsraad zijn er bij zowel mannen als vrouwen vrijwel geen risico’s bij het consumeren van één glas alcohol per dag. Elk soort drank heeft zijn eigen standaardglas voor 1 consumptie. Bij glazen gaat de Gezondheidsraad uit van standaardglazen.
Wanneer jij je als volwassene de volgende tips opvolgt veroorzaakt alcohol weinig risico’s voor de gezondheid:
- Drink matig: drink geen alcohol of in ieder geval niet meer dan één glas alcohol per dag. En houdt twee alcoholvrije dagen per week om gewenning te voorkomen.
- Drink alleen in je vrije tijd: drink niet tijdens sport, school, werk of als je aan het verkeer moet deelnemen.
- Drink als je dorst hebt water: alcohol stimuleert het afdrijven van vocht uit het lichaam en maakt je alleen maar meer dorstig. Drink water voor de dorst en alcohol voor het ‘lekkere’. Drink tussen de alcoholische drankjes ook zo nu en dan een glas water of iets anders zonder alcohol.
- Drink voor ontspanning: drink voor plezier en ontspanning en niet om stress of achterliggende problemen weg te drinken.
- Heb als laatste je glas leeg: let erop dat je niet iedere keer als eerste je glas leeg hebt. Kijk naar het tempo van je mededrinkers en probeer een keer als laatste je glas leeg te hebben.
- Zeg eens ‘nee’: zeg af en toe eens nee en drink niet omdat iemand weer een rondje geeft.
- Combineer niet: drink geen borrel en bier tegelijk en combineer alcohol ook niet met andere drugs.
- Alcohol en verkeer kan niet samen: drink niet als je nog moet rijden (wie is de BOB?). Spreek van tevoren af wie rijdt en dus niet drinkt.
- Alcohol en zwangerschap: drink niet als je zwanger wilt worden of zwanger bent.
- Drink niet op een lege maag. (Hoe kan ik verantwoord drinken?, 2020).
Net als roken, kan ook alcohol een verslavende werking hebben. Veel mensen zijn niet bewust met de hoeveelheid alcohol die ze consumeren. Hoeveel alcohol consumeer jij per week?