POSITIEF DENKEN IS GOED VOOR DE GEZONDHEID

Krijg jij wel eens het compliment dat je optimistisch bent? Optimisme betekent het geloof om in de beste van alle mogelijke werelden te leven (Wikipedia-bijdragers, 2019) ofwel het geloof in een goede afloop. Een heel mooi compliment om te krijgen! Maar misschien vraag je jezelf af: “wat heeft optimisme, oftewel positief denken, te maken met gezondheid? “

Gezondheid is een breed begrip en betreft zowel fysieke, sociale als mentale componenten. Positief denken is daar een onderdeel van. Positief denken als component van een goede gezondheid is gebaseerd op de zogenaamde blue zones. Dit zijn gebieden op de wereld waar relatief veel mensen ouder worden dan 100 jaar in goede gezondheid zonder ziektes zoals kanker, obesitas, hart probleem of diabetes (Boz, 2017, pp. 18). Het geheim hiervan zit in gezonde en onbewerkte voeding, natuurlijke beweging, maar vooral in zingeving. Ook het hebben van een ideaal is er een onderdeel van, en mensen om je heen om dit ideaal mee te verwerkelijken. Uit onderzoek in Japan, één van de blue zones, blijkt dat vooral zingeving goed is voor het hart (Sone et al., 2008, p. 713). Met zingeving wordt de bron voor motivatie en veerkracht aangesproken. Zo wordt zingeving de sleutel tot je eigen intrinsieke motivatie voor gezond(er) gedrag. 

Als we het hebben over een ideaal bedoelen we het beste wat je kunt wensen, waar de mensen in je omgeving een onderdeel van zijn. Een 96- jarige vrouw in de blue zone in Sardinië heeft in haar familie nog steeds een betekenisvolle rol door dagelijks voor 4 generaties te koken. Hierdoor is ze van betekenis en maakt ze deel uit van een sociale gemeenschap. Hierdoor is ze bijvoorbeeld niet eenzaam. Ernstige eenzaamheid in de vorm van sociaal isolement schijnt zelfs dodelijker te zijn dan roken (Sone et al., 2008). 

Even terugkomend op het onderwerp gedrag. Jouw gedrag bepaalt jouw resultaat. Jouw gedrag is afhankelijk van de manier waarop jij denkt. Hierdoor hebben gedragsverandering en mindset, en dan vooral positieve mindset, invloed op elkaar. Jouw mindset verandert continu per situatie. Het ene moment heb je de juiste mindset om een bepaald gedrag vol te houden. Maar als jouw omgeving en de mensen in jouw omgeving veranderen kan jouw mindset mee veranderen.

Een voorbeeld: je gaat vaak op maandag samen met iemand die jouw extrinsiek motiveert om je doel te behalen naar de sportschool. Op donderdag ga je naar de sportschool met een andere vriend die eigenlijk ook niet zoveel zin heeft om te sporten. Doordat de omgeving verandert, ben jij ook ineens minder gemotiveerd om naar de sportschool te gaan waardoor de kans groot is dat je minder frequent sport op donderdag of de workout niet helemaal voltooid. Deze negatieve emoties bedreigen op dat moment jouw positieve gedragsverandering. Om jouw positieve gedragsverandering robuust en duurzaam te maken, zal je het gedrag moeten veranderen: het omzetten van een negatieve omgeving naar een positieve. 

Een positieve mindset heeft dus een grote impact op alle verschillende levensstijl gedragingen. Het helpt je bij het makkelijker omgaan met uitdagingen waar je dagelijks mee te maken hebt, maakt je optimistischer en daarmee gelukkiger en maakt negatief denken moeilijker. Het ontwikkelen van een positieve mindset heeft dus direct invloed op jouw motivatie.
Een aantal praktische tips om een positieve mindset te creëren:

  • Benader uitdagingen op een positieve manier. Dat betekent soms ‘omdenken’.
  • Verzamel positieve mensen om je heen.
  • Vermijd negatieve media. 
  • Zoek naar redenen om vaker te lachen. 
  • Wees elke dag aardig tegen een vreemde. 
  • Bied je verontschuldiging aan wanneer mensen iets verschuldigd bent.
  • Zorg voor veel positieve gedachtes. 
  • Neem genoeg ontspanning. 
  • Leer om te gaan met stress.
  • Kies bewegingsvormen die je leuk vindt om te doen. 
  • Haal plezier uit de dingen die je dagelijks doet 
  • Onthoud dat jij de controle hebt over je eigen houding. 
  • Sta niet te veel stil bij je verleden. Focus op je toekomst. 
  • Focus op de dingen die goed gaan. 
  • Geniet van de kleine momenten. 
  • Geef anderen een glimlach.
  • Wees dankbaar, enthousiast en nieuwsgierig 
  • Stop met jezelf constant met anderen te vergelijken. Je bent goed zoals je bent! (Middelkamp, 2020, pp. 212 – 213)

Boz, C. (2017). Secrets of Life long and happy living. Celal Boz.

Dyal, S. R., & Valente, T. W. (2015). A Systematic Review of Loneliness and Smoking: Small Effects, Big Implications. Substance Use & Misuse, 50(13), 1697–1716. https://doi.org/10.3109/10826084.2015.1027933

Middelkamp, J. (2020). Motiveren en coachen van gezond gedrag: Vol. eerste druk Nederlandstalige editie. Blackboxpublishers.

Sone, T., Nakaya, N., Ohmori, K., Shimazu, T., Higashiguchi, M., Kakizaki, M., Kikuchi, N., Kuriyama, S., & Tsuji, I. (2008). Sense of Life Worth Living (Ikigai) and Mortality in Japan: Ohsaki Study. Psychosomatic Medicine, 70(6), 709–715. https://doi.org/10.1097/psy.0b013e31817e7e64

Wikipedia-bijdragers. (2019, 22 april). Optimisme. Wikipedia. https://nl.wikipedia.org/wiki/Optimisme

Over de auteur

Marcel Keppel

Marcel Keppel

Marcel Keppel is de gedreven eigenaar achter BeneFIT Studio, gevestigd in Den Haag. Geboren in 1986, gelooft hij sterk dat een gezonde levensstijl bijdraagt aan succes en geluk. Het is zijn persoonlijke missie om samen met het team van BeneFIT personal trainers klanten te inspireren met zijn expertise in training, voeding en gezondheid zodat iedereen bewust gezonde keuzes kan maken. Marcel is samen met Team BeneFIT uitgeroepen tot Beste Personal Trainer van Nederland in 2023/2024 en heeft als National Trainer meer dan 250 Personal Trainers opgeleid. Binnen BeneFIT Studio stimuleert en faciliteert hij zijn team in persoonlijke ontwikkeling, zowel als persoon als professional, in een veilige en huiselijke omgeving.